We zijn het allemaal: attention seekers. Dat is ons vak. Maar we willen niet die halve zool zijn die op kinderfeestjes met visitekaartjes staat te zwaaien. Zo’n job desperado. Dus waar ligt de balans? Wat is smart? Hoeveel blogs, newsletters en shares zijn een gezonde dosis? En hoe voorkom je content overload?

Het hoeft niet eens verkoopdwang te zijn. Sommige mensen zijn nu eenmaal erg enthousiast. Geneigd om anderen te overladen met selfies, gezondheidstips, politieke denkbeelden of ondernemersnieuwtjes. Dan loop je echter al snel het risico in de ignore-corner terecht te komen.

Hoe voorkom je in het verdomhoekje van social media en mail te belanden? Het antwoord lijkt simpel. Blijf interessant en relevant.

Interessant is een kwestie van onderwerpkeuze, taalgebruik en beeld. Maar relevant is lastiger. Content die voor klanten van belang is, kan werknemers vaak niet boeien. En zo heb je als ondernemer soms een boel verschillende stakeholders. Uiteenlopende belanghebbenden. Misschien heb je wel aan crowdfunding gedaan en moet je af-en-toe financiële info delen. Wellicht heb je buren van je bedrijf op je maillist.

escaped_from_cornerMail-op-maat

Dan wordt het tijd om de bokken van de schapen te scheiden. Customize je content. Vooral wanneer je een actieve verzender bent. Maak verschillende mail-lists voor verschllende doelgroepen. Deel zakelijk inzichten op Linkedin en share social news op Facebook. Maak aparte groepen voor klanten en werknemers. En doseer die berichtenstroom een beetje.

Het is je misschien niet opgevallen, maar dat doen de meeste winkelketens inmiddels ook. Daar werd de frequentie van newsletters de afgelopen jaren steeds hoger, ook omdat het rendement van de totale mail-effort zo geleidelijk omhoog ging. Maar het bleek ook een ideale manier om de ware formule-fans te vervreemden. Die haakten af. In de mailbox geldt sindsdien: less is more. Mik op de essentie. Al moet ik er wel bijzeggen: in praktijk valt dat niet mee. Het is een steile leercurve. Zeker wanneer je met een nieuwe onderneming honderden details wil verbeteren. En aandacht nodig hebt.

Lean Forward Content

Google gaf onlangs nog aanvullend advies. Ik ben geabonneerd op mail van het kennisplatform Think with Google en in een recente mail vertelden ze dat online video een hoge aandachtswaarde heeft. Kan hebben. Want online video-kijkers hebben een hekel aan time-wasters. Je moet als verzender die aandacht verdienen. Online video is niet bedoeld voor lean-back momenten thuis op de bank, maar voor lean-forward kijkers in de trein en op kantoor of in de klas. Je dient je boodschap dus aan te passen aan de doelgroep, het platform (Linkedin of Facebook bijvoorbeeld) en de context.

Eigenlijk net als bij events.