De inzet van korte video’s/vlogs wordt steeds belangrijker, ook bij de organisatie van jouw online event. Ter promotie of om bijvoorbeeld korte interviews vast te leggen die tijdens jouw online event vertoond worden.

Maar laten we eerlijk wezen: some love it and some hate it. Waar voor de één presenteren een tweede natuur is, hebben anderen er slapeloze nachten van. Ik behoor gelukkig tot de eerste categorie. Geef mij een camera en ik ga los, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor jou een behoorlijke drempel kan zijn om voor de camera te staan. Dus even wat tips and tricks voor jou, zodat jij voor die camera vol zelfvertrouwen gaat shinen!

Goede voorbereiding
Ok, het klinkt afgezaagd, maar een goed begin is het halve werk. Weet wat je gaat vertellen en maak vooraf een script met de hooflijnen van je verhaal, zorg voor een goede opbouw. Probeer tijdens de opname niet een opgelezen/ingestudeerd verhaal te vertellen. Houd je aan de hoofdlijnen, maar voel je vrij om te improviseren. Als de kijker het idee heeft dat je een verhaal opleest of opdreunt dan gaat dan ten koste van de spontaniteit en kracht van je verhaal.

Put some energy in it
Door een actieve lichaamshouding en voldoende gezichtsexpressie, komt je video energieker over. Hierdoor blijven je kijkers langer geboeid. Presenteer dus bij voorkeur staand, beide benen op de grond en laat je armen langs je lichaam vallen. Gebruik af en toe je handen en armen om je boodschap kracht bij te zetten. Stem je non-verbale communicatie af op je boodschap.

Make the connection
Het is soms moeilijk om recht in de camera te kijken, maar wel heel belangrijk. Dan maak je pas echt verbinding met de kijker! Bij een interview is het uiteraard belangrijk dat je beiden in beeld bent.

De kracht van herhaling
Neem je een interview met iemand af, let er dan op dat je bij het vragen stellen en antwoord krijgen niet te veel door elkaar heen praat. Soms kan het prettig zijn als de geïnterviewde in zijn/haar antwoord de vraag nog even herhaald alvorens antwoord te geven. Ook ideaal als je later fragmenten gaat knippen, editen etc.
Vanuit nature ben je geneigd om als je luistert naar een ander vaak “jaja” of “okee” of “…mmmm” te zeggen. Dit is op video niet altijd wenselijk en kan zelfs een storende factor zijn voor de kijker. Helemaal voorkomen is lastig, maar wees je er bewust van.

Take it slow
Praat niet te snel voor de camera, spreek iets langzamer dan je normaal zou doen. Anders loop je het risico dat je niet verstaanbaar bent en dat het een onsamenhangend verhaal wordt.

Practice, practice & practice again
Het kan altijd fijn werken om je verhaal eens voor bekenden te vertellen. Zo kun je feedback krijgen over de inhoud, opbouw, tone of voice, energie en uitstraling en dergelijke. Oefen met de opname van de video’s. Je zult merken dat je steeds meer uit je comfortzone gaat.
Jezelf van tevoren even helemaal “losschudden” of “dansen” op een lekker muziekje, werkt vaak heel ontspannend en dit zie je ook terug op de camera.

Good luck enne……begin gewoon….. meters maken! Sluit “vriendschap” met de camera? en goed is goed. Laat de perfectie een beetje los, kijkers houden ook van imperfecties wist je dat?