Bij Google was het een logische keuze: als voor grote internationale events de vraag geldt nu even wel of nu even niet, dan schakelen we door naar de digitale versie. Begin april zou Google Cloud Next ’20 plaatsvinden, een grote bijeenkomst over cloud solutions. Reagerend op toenemende virusvrees besloot Google van deze bijeenkomst een Cloud Happening te maken.

Google Cloud Next '20Nou was het management van Google Cloud enigszins voorbereid. De voorgaande congressen waren immers al voor een deel hybride met online toegang via Next OnAir, het eigen event-platform. Daar zijn video-verslagen van diverse Next ’19 keynotes te vinden, maar ook van bootcamps, spotlight sessions, leader circles, labs en lounges. Niet allemaal – dat zou een enorme online videotheek zijn. Google organiseert dit event immers in Londen, Tokio en San Francisco. Maar een deel van alle presentaties staat wel online.

De opzet is interessant, want het toont dat zo’n hybride happening kan bestaan uit diverse formats – daar kom ik later in deze blog nog op terug. Er kan gespeeld worden met een active audience, in de zaal zelf of zelfs online. De happening heeft bovendien een livestream en een longtail: videoverslagen zijn langere tijd online beschikbaar en toegankelijk.

Het is tevens evident dat een goede programma-gids belangrijk is, want een plat schema helpt niet echt bij het kiezen van relevante en interessante content. Best een uitdaging, want Google heeft de juiste vorm zo-te-zien ook nog niet gevonden. Maar blader eens door het Youtube-archief van Google Cloud en je ziet talloze format- en vorm-experimenten.

Formats

Vroege TVDe eerste televisie-uitzendingen werden gemaakt met één enorme camera die vanaf stahoogte een soort theater-optreden de wereld in zond. Het heeft een tijdje geduurd voordat broadcasting zijn huidige dynamiek vond, door gebruik van talloze variabelen die TV boeiend maken. Dat moeten we voor cloud events ook ontwikkelen. Ik noem enkele voorbeelden.

  • Keynote: denk aan de bekende TED Talks. Een enkele spreker met een inspirerend verhaal in een stijlvol decor, liefst wel met een (klein) publiek om de sfeer voelbaar te maken.
  • Interview: één presentator stelt vragen aan een enkele gast of een klein gezelschap.
  • Debat: gedachtenwisseling tussen enkele deelnemers die verschillende standpunten vertegenwoordigen. liefst met een sterke moderator. Aan tafel of in een salon.
  • Q&A: een expert of een panel beantwoordt vragen van (online) toehoorders.
  • Workshop of Lab: een demo of een les-presentatie.
  • Case: een mini-docu.
  • Standup: een komische kijk
  • Entertainment: de proefzone van hybride happenings.

Uiteraard zijn verschillende formats te combineren in één event. Denk aan een talkshow waarin een interview gevolgd wordt door een debat. Bij een puur cloud event is het bovendien mogelijk om ook eens een andere omgeving te kiezen dan die typische theaterzaal. Denk bijvoorbeeld aan een wandelinterview. Ook de mogelijkheden met decor, licht en geluid kennen een grotere variëteit.

Next-level Hybride Happenings

Als we echt naar een volgend niveau willen, zouden we ook eens moeten kijken naar next-level hybride happenings samen met verwante bedrijven of ketenpartners. Maar dat is waarschijnlijk meer iets voor sector-organisaties of zelfstandige conference organizers. Die werken nu doorgaans in een ritme van eens per jaar of twee jaar, maar zo’n cloud conference in het talkshow format kan ook elk kwartaal plaatsvinden. Dan heb je als sector ineens een veel dynamischer platform!