Begonnen als een mix van offline workshops en online webinars heeft de Digital Agency Day van HubSpot zich ontwikkeld tot een webfirst convention van digital marketing-adviseurs. Leidt dat nou tot meer aandacht? Werkt de social media multiplier?

Marketing, sales en klantenservice zijn commerciële processen waar de afgelopen jaren talloze slimme toolsets voor ontwikkeld zijn. Eén van de aanbieders in dit domein van marketing automation en CRM is HubSpot, een Amerikaanse onderneming die tien jaar geleden begonnen is met een inbound lead generator die gebruik maakt van social media en blogs.

HubSpot is de belangrijkste promotor van inbound marketing, een methode waarbij het jagen op klanten vervangen wordt door het lokken met content. Het bedrijf geeft daarmee zelf uiteraard het goede voorbeeld. HubSpot beschikt over een enorme content-pomp die voortdurend relevante kennis verspreidt via diverse social networks. Ook evenementen spelen een rol in het verspreiden van inbound wisdom.

MARKETING AUTOMATION EVENTS

HubSpot organiseert elk jaar een groot meerdaags motiverend evenement voor klanten, gebruikers en partners. Dit jaar wordt Inbound 2018 gehouden in Boston. Vorig jaar telde dat vierdaagse event meer dan 21.000 deelnemers. Tot een paar jaar geleden organiseerde HubSpot ook grote congressen in Europa, maar daar is het bedrijf mee gestopt. De VS is goed voor 70% van alle klandizie. In Europa legt HubSpot de nadruk op deelname aan local events en samenwerking met partners.

Eén van die partners is Salesforce, al is de samenwerking schoorvoetend. Salesforce is een maatje groter dan HubSpot. Hun event Dreamforce werd vorig jaar in San Francisco bezocht door meer dan 170.000 mensen. Europe is onderdeel van de Salesforce World Tour die in april Amsterdam aandeed. Dat is typisch zo’n marketingkeuze: in Europa is de land-voor-land aanpak effectiever dan mega-events.

DIGITAL AGENCY DAY

Een andere marketingkeuze zijn de kennis-platforms en -events. HubSpot beschikt over een eigen online Hubspot Academy voor klanten. Voor partners heeft het bedrijf in 2016 een gemengd event opgezet: deels live en deels online. De Digital Agency Day is typisch smart event marketing. Een spreker voor publiek heeft energie, maar verspreiding via diverse online kanalen vergroot het bereik. Zo zet het bedrijf de social media multiplier aan! Dertig sprekers hebben zo 6500 partners bereikt. De presentaties zijn nog steeds op Youtube te vinden.

Sinds vorig jaar vinden de presentaties niet meer op een podium voor een live audience plaats, maar is deze kennis alleen online toegankelijk gemaakt. Eén van de populairste presentaties van 2017 vind je hier op Youtube. Je ziet daar Kelsey Meyer van Influence & Co wiens verhaal door meer dan 1700 mensen aangeklikt is. Een volbloed inbound influencer! Geen poespas in de presentatie; gewoon een inhoudelijk verhaal.

Kelsey vertelt dat haar presentatie onder de paraplu van HubSpot een behoorlijke impact heeft gehad voor haar bureau. Ze noemt many sales leads en een veelvoud aan contacten via Linkedin en mail, ook een jaar na dato nog. Zou er een keuze zijn dan heeft ze een voorkeur voor een live presentatie voor een groep, maar dan gaan reis- en verblijfskosten meewegen. Als alternatief is zo’n webfirst convention wel lekker kosteneffectief.

Op 21 mei vond Digital Agency Day 2018 plaats. Als daar spannende webinars van gepubliceerd worden, voegen we ze toe op dit blog.