Nederland kent vele oude kerken, fabrieken en legerplaatsen die een nieuwe bestemming zoeken. Een instelling die daar bij helpt is Boei, die bijdraagt aan hergebruik van erfgoed. Dat levert ook nieuwe evenementen-locaties op. Die heeft Boei bijeen gebracht op een handige website.

Eerder beschreven we al een aantal monumentale huizen die te huur zijn voor events. Deze keer kijken we naar industrieel erfgoed en voormalige kerken, boerderijen en kazernes, te vinden op Locatiecentrale. Het zijn soms wel locaties die wat extra werk vergen. We maken een rondje van zuid naar west.

Zuid-Nederland

De St Jan in Roosendaal is verbouwd tot een accommodatie die ruimte biedt aan 900 mensen maximaal. In Geertruidenberg staat de Dongecentrale, een voormalige energecentrale die capaciteit krijgt voor 750 mensen. Bij Willemstad vinden we het Fort Prins Frederik met plek voor 350 mensen max.

In Landgraaf staat Slot Schaesberg op een terrein dat 450 mensen kan herbergen. Daar hebben nog bokkenrijders gevangen gezeten. In Grave biedt de Generaal de Bons Kazerne ruimte aan groepen tot 750 deelnemers.

Oost- en Noord-Nederland

Ietsje verderop in NIjmegen staat de oude Sappi papierfabriek aan de kanaalhaven die hallen heeft waar een man of 750 in past. In Arnhem vinden we industriepark Kleefse Waard (7500), de Coberco Melkfabriek (1500) en koepelgevangenis De Berg (150). Een prima plek om de klantenbinding te versterken.

Een stukje verderop in Hengelo staat de oude Hazemeijer fabriek met ruimte voor 4000 mensen. Bij Wapenveld is de boerderij Erve IIzeman (50) beschikbaar voor kleinere groepen, een authentiek 19e eeuws bouwwerk. In het hoge noorden vinden we in Leeuwarden de Blokhuispoort met plek voor groepen tot 400. Deze voormalige gevangenis is nu een cultureel bedrijfsverzamelgebouw.

West-Nederland

Rijden we over de afsluitdijk naar het westen om in Alkmaar bij De Terp uit te komen, een voormalige kerk met plek voor een groep tot 100 deelnemers. In Amsterdam staan de Centrale Markthal (3000) en het Gemaal de Lynden (10) ter beschikking. In het ketelhuis zit nu een restaurant. Een markant gebouw is De Hoeksteen (250) aan het water in Uithoorn, een kerk die nog door Rietveld ontworpen is. Bij Maarssen vinden we Doornburgh – De Priorij (500), een oude buitenplaats met klooster in de stijl van de Bossche School.

Gaan we weer naar het westen om bij Leidschendam op landgoed Schakenbosch (200) te stuiten, een voormalige inrichting voor zenuwzieken. In Rotterdam en omstreken staan de Waalse Kerk (225), de Havenkerk Schiedam (850) en het Pompstation Schiedam (50) ter beschikking.

Er is in Nederland veel meer industrieel en kerkelijk erfgoed beschikbaar, maar die accommodaties zijn (nog) niet bemiddelbaar via Locatiecentrale.