Je wordt actief in het evenementenvak, dus dan stuit je al snel op de vraag: moet ik een BV worden? Of is een eenmanszaak beter? Het antwoord is eigenlijk simpel: dat hangt van de risico’s af. Wanneer je vooral jouw tijd en deskundigheid verkoopt, dan kun je prima als eenmanszaak ondernemen. Of als VOF, wanneer je samenwerkt. Je factureert dan immers op uurbasis of per project, maar je bent niet verantwoordelijk voor grotere kostenposten als zaalhuur en catering.
De situatie is totaal anders wanneer je events voor eigen rekening en risico organiseert. Dan is het juist wel aan te raden om een rechtspersoon op te zetten. Dat kan een BV zijn als het een commercieel event betreft. Maar we zien ook dat events worden ondergebracht in een stichting. Dat laatste is een mogelijkheid wanneer het om non-profit gaat. Het is dan wel aan te raden om het bestuur van de stichting gescheiden te houden van de betaalde uitvoering, of te werken met een onafhankelijke raad van toezicht.
Rechtspersoon
Een BV komt in beeld wanneer je meent dat er met events winst te maken is en een ondernemersinkomen te verdienen. Maar ook als je namens je opdrachtgevers verplichtingen aangaat. Voor hen inkoopt, overeenkomsten afsluit of personeel in dienst neemt.
Het voordeel van een rechtspersoon is dat de aansprakelijkheid bij de BV ligt (of de stichting) en niet bij jou als persoon, tenzij je natuurlijk met opzet schuldeisers benadeelt. De KvK heeft de eigenschappen van beide varianten op een rijtje gezet op het Ondernemersplein en ook de Hogeschool van Amsterdam heeft een mooie infograph gemaakt.
Heb jij een eigen kijk op deze keuze? Wat waren jouw afwegingen om als BV actief te worden of juist eenmanszaak te blijven? Misschien heb je zelfs aan een andere variant de voorkeur gegeven. Deel je ervaring op onze Facebook-pagina.