Haagsche Bluf is een winkelcentrum in hartje Den Haag rond een hofje met replica’s van historische gevels. Een soort Bataviastad in het centrum. Oorspronkelijk was er plek voor een aantal winkels, een grand café en een hotel. Maar dit najaar is een deel van de beschikbare ruimte in gebruik genomen door een foodhall.

Er zijn vergelijkbare food courts in Amsterdam (sinds 2014) en Rotterdam (sinds 2018), allemaal onder beheer van de onderneming Foodhallen. Het zijn eigenlijk foodtrucks in een overdekte ruimte. Keukenkraampjes in een eetmarkt rond een centrale bar. Arbeidsintensief, maar wel reuzeleuk met gezelschap, omdat uiteenlopende smaken bediend worden. En je kan knus keuzes vergelijken. Hapjes delen.

Het format is een internationale trend, gebaseerd op het reeds bestaande model van de food court, maar opgefrist met het ondernemers-elan van food truckers. In de Verenigde Staten is dit fenomeen al enkele jaren een grote hit, met Eataly en Gotham West Market als voorbeeld. Street food goes posh. Misschien moeten we het foodhoven noemen. Want ook in Nederland duiken ze overal op.

Vlakbij Utrecht staat Food Explore. De stad Enschedé heeft een Twentsche Foodhal. In Arnhem is afgelopen voorjaar een foodhall geopend. Nijmegen had al wereldkeuken Travium. Deze foodhoven kennen een wisselend succes. In Amersfoort is Amicitia Food Village al weer gesloten. Maar in Leiden wordt het oude Pesthuis nu geschikt gemaakt om onderdak te bieden aan een foodhof.

Zijn het geschikte event-locaties, deze foodhoven? Je kan er natuurlijk altijd een tafel reserveren voor een etentje met je team of gasten van het bedrijf, maar grootschaliger event-voorzieningen hebben we nog niet gesignaleerd. Toch is business class beschikbaar. Foodhall Arnhem laat gezelschappen grazen door elke deelnemer een betaalpasje te geven met een door de gastheer vastgesteld budget.

Deel je foodhof-ervaring op de Semmunity-pagina bij Facebook.