Passie met Events.

Begin oktober vond op het circuit van Spa-Francorchamps de 24H2CV plaats: een dag lang rondjes racen met opgevoerde eendjes. Er zijn vergelijkbare races in Frankrijk en Engeland, want er is een grote en actieve gemeenschap van klassieke deux-chevaux liefhebbers, ook wel deuchisten genaamd. Die komen massaal met hun opgeknapte old-timers naar het circuit en de bijbehorende camping.

We doen allemaal mee aan Linkedin- en Facebook-groups, maar samenkomsten van mensen met vergelijkbare interessen en hobbies zijn van alle tijden en plaatsen. Ga naar de Verenigde Arabische Republieken en je ziet dat daar kamelenbezitters bij elkaar komen om elkaars racemonsters te bewonderen. Beeld je Ben Hur in als fanatieke wagenrenner in een volgeladen Circus Maximus in Rome. Bezoek het lokale crossveldje en je ziet buurtjongeren die elkaar te snel af zijn.

Kan het zijn dat door de eindeloze mogelijkheden van het internet de behoefte aan echte samenkomsten juist toeneemt? We hebben Marktplaats dus we hoeven niet meer naar rommelmarkten. Waarom nog een vergadering bijwonen als we ook kunnen video-conferencen? Er zijn online trainingen en webinars, dus wordt klassikaal leren overbodig. Dat is al langer gaande, want dankzij radio en televisie kunnen we concerten en theaterstukken thuis achter de buis volgen. Maar we zijn die schermen wellicht een beetje beu?

Samen-leving

Ondanks de toegenomen invloed van al die media zoeken we elkaar toch steeds weer op. We hebben een venster op de hele wereld in huis, maar blijven behoefte houden aan gezelschap en een gemeenschap van gelijkgestemden. Van deuchisten tot kamelencoureurs. Misschien juist wel omdat we dat venster op de wereld in huis hebben. Geleidelijk vallen alle verplichte uitstapjes weg. En krijgen we tijd om vrijwillig de buitenwereld op te zoeken. De mens is nu eenmaal een sociaal wezen die behoefte heeft aan samenleving. Aan ervaringen.

Dat is dan ook de kans voor smart event marketers. Maak er een belevenis van. Als het geen eendenrace is, valt er wel wat anders te organiseren. Johan Derksen is sinds hij van zijn Voetbal International-pensioen geniet organisator van een bluesfestival in Grollo en dat leidde vervolgens tot een theatertour door het land.

Als je er op gaat letten zie je overal mensen die van hun passie een event hebben gemaakt, en niet zelden zijn dat mensen met enige levenservaring. Zoals er ook overal nieuwe evenmentenlocaties ontstaan, in oude industrie-monumenten en aan stads-stranden. Dat versterkt elkaar. Ga je deze dagen naar de stadsoase Belcrum Beach in Breda, dan beland je in het Breda Photo Festival. En vorige maand was op die locatie het Zakfest: een boerenmarkt met muziek. Events are a joy forever!