Sinds we te maken hebben met lockdowns en andere beperkingen is de populariteit van wandelen enorm toegenomen. Bewegen is natuurlijk gezond, maar de nieuwe wandelingen zijnook een manier om de lokale middenstand te helpen. In heel Nederland en België worden culinaire wandeltochten georganiseerd, en varianten daarop.

Het fenomeen bestaat al wat langer. In 2010 organiseerde een Haarlemse restauranthouder bijvoorbeeld zijn eerste hapjeswandeling langs lokale eetgelegenheden. Geen picknicks, maar pickwalks. Deelnemers kregen bij elke stop een glas wijn en een amuse aangeboden. De restaurateur maakte er een zelfstandig bedrijf van dat al snel in tientallen steden WijnSpijs Wandelingen verzorgde.

Omdat deze hapjeslopers de afgelopen maanden niet binnen onthaald mochten worden, zijn veel culinaire wandelingen tijdelijk gekoppeld aan een afhaal-service. Op die manier kregen deelnemende horeca-ondernemers alsnog een bron van inkomsten. WijnSpijs groeide met deze Take Away Walks binnen een jaar uit tot de grootste wandelclub van Nederland en België.

Culinaire Armada

In diverse plaatsen kwamen vergelijkbare initiatieven tot leven, zoals De Culinaire 4 Mijl in Groningen en Le Food Walk in Amsterdam. Dat beperkte zich niet tot wandelroutes; ook culinaire fietstochten en zelfs vaartochten worden aangeboden. In Den Haag bijvoorbeeld met boten van de Ooievaar over de Vliet, een culinaire armada. Bezoekers van de Bollenstreek kunnen kiezen tussen Happen & Stappen (lopen) of Happen & Trappen (fietsen). Zo kent elke streek ondertussen verschillende varianten.

Het hapjeswandelen beperkt zich niet tot de beter restaurants. In Groningen werd de zogenaamde Frituurloop bedacht, met Mora als officieel partner. Deelnemers betalen vier euro en maken kans op een jaarvoorraad aan frikandellen. Ook dat voorbeeld vindt navolging in andere gemeenten.

Niet alle lokale overheden reageerden positief. In Breda, Groningen, Helmond en Hoorn werden deelnemende horeca-ondernemers bedriegd met boetes en dwangsommen, omdat de gemeente meende dat dit initiatief in strijd was met het samenscholingsverbod. Toen op TV werd verkondigd dat ook dit soort wandeltochten vooral gezond zijn en het risico op besmetting niet vergroten, slikten de dwarsliggende gemeenten hun bezwaren in.

Nu de horeca opnieuw open is, lijkt dit soort culinair toerisme een blijvend fenomeen. Mensen willen er weer op uit, en dan zijn deze speurtochten een optie. Ze worden ook al als bedrijfsuitjes aangeboden. Toch een nieuwe spruit in de evenementenindustrie.