Vorstelijke events voor een volgende generatie.

Wie eens een prinselijke powerpoint-presentatie wil zien, moet een kijkje nemen bij de videoverslagen van The Royal Foundation Forum. Dat forum is een initiatief van de nextgen royals in het Verenigd Koninkrijk, de prinsenbroeders William en Harry, en hun partners Kate en Meghan. Eind februari zaten ze ineens op een podium, waar ze voor een zaal van genodigden door een moderator geïnterviewd werden in typische panel-stijl. Ook gaf elk een korte toelichting op zijn of haar betrokkenheid bij goede doelen. Met powerpoints!

Koningshuizen zijn onlosmakelijk verbonden met events. Een ruler die zich verschuilt, raakt immers de regie kwijt. Dan wordt er niet geregeerd! Zelfs voor een vorstenhuis dat vooral een symbolische waarde heeft, zijn evenementen van groot belang. Dat begint bij het hof houden (als de vlag waait, is de koning thuis), evolueert tot brood en spelen voor het volk, en krijgt een moderne vertaling in populaire evenementen en zelfs op social media.

Oranje Forum?

Die modernisering zien we ook bij onze eigen Koningsdag. Ooit begonnen als Waterloodag – in 1885 veranderd in Prinsessedag – is dat event geëvolueerd van een optocht voor paleis Soestdijk tot vrijmarkten en festiviteiten in het hele land. Van defilé tot volksfeest. Met als gevolg: een hogere oranjegraad in Nederland. De rooie concurrenten van 1 mei hebben het nakijken. Alexander en Máxima doen nu hun best om de aandacht te verschuiven naar creatief en bedrijvig Nederland. Folklore van de 21e eeuw.

Het Nederlands vorstenpaar toont zijn maatschappelijke betrokkenheid door op te treden als protector van talrijke goede doelen. Ze zijn samen beschermpaar van het Oranje Fonds, bekend van de Nederland Doet activiteiten. Elk apart is bovendien beschermheer of -vrouw van instellingen die na aan het hart liggen. Dat is vergelijkbaar met de de rollen die Britse royals gekozen hebben, maar een eigen congres heeft het Nederlands koningshuis nog niet. Zou het wat zijn: een Oranje Forum voor het Oranje Fonds?