Events en live bijeenkomsten zijn de manier om met je doelgroep op een specifiek moment bij elkaar te komen en met hen te communiceren, kennis uit te wisselen en te netwerken. Door COVID-19 zijn online events populairder dan ooit. Wij zien het dan ook niet als een tijdelijke oplossing in crisistijd, maar als een geheel nieuwe dimensie om jouw publiek te bereiken.

Maar hoe definieer je nu een online event? Er zijn verschillende concepten, denk bijvoorbeeld aan een online talk show, online interview, een webinar of een virtueel event waarbij je als virtuele deelnemer jezelf op een virtuele locatie ‘bevindt’. Het maken van een live programma is van een ander kaliber dan het creëren van een online event experience. Het organiseren van een online event is één groot avontuur en leerproces. We nemen je graag mee in onze eerste bevindingen.

Geen copy-paste van je offline event

Hetzelfde event-programma kopiëren om een video of live show te maken, werkt niet. Tijdens je offline event kun je je publiek met gemak een paar uur aaneengesloten binden en boeien, maar online werkt dat anders. Je online event heeft kijkers die op elk moment kunnen in- en uitschakelen. En dat zullen ze zeker niet nalaten als het jou niet lukt om ze geïnteresseerd te houden. Zorg er onder andere voor dat de inhoud krachtig wordt gepresenteerd.

Online events als bouwsteen van je online campagne

Online events zijn de bouwstenen van je online campagne. Als je het slim doet, creëer je een hele contentbibliotheek voor je website. Content die je daarnaast in kunt zetten voor je nieuwsbrieven en social media. Je nodigt je publiek uit om je online event te bekijken wanneer deze “live” gaat, stuurt een reminder en vervolgens  geef je ze de gelegenheid om via een replay terug te kijken.

You never have a second chance for a first impression

Talkshows, interviews en nieuwsprogramma’s op tv zijn vaak complexe tv-producties en hebben grote budgetten en ervaren redacteuren. Weinig shows hebben gelijk de eerste keer de juiste flow. Het concept staat niet direct en wordt gaandeweg gekneed en gevormd. Daar heb je bij de meeste online event geen tijd voor. So keep it simple, stupid.

Live gaan of niet?

We zijn gewend dat evenementen altijd live zijn, dus hebben we de neiging om de evenementen online ook live te laten plaatsvinden. Maar wat nou als je het evenement opneemt? Dat geeft je nog meer vrijheid en flexibiliteit om er een fantastische productie van te maken.  Je kunt ook vooraf opgenomen stukken in een liveshow gebruiken, zoals specifieke cases & stories op locatie of interviews.

Houd het spontaan!

We hoeven jou natuurlijk niet te vertellen dat spontane reacties in een goed interview veel beter werken dan gescripte en voorbereide presentaties. Voor sommige sprekers is het presenteren op camera peanuts, maar voor de mindere ervarene onder ons is het vaak beter om een spontane sfeer te creëren met een ervaren interviewer.

Zorg voor een krachtige inhoud

We hebben het al even kort benoemd. De aandachtspanne van jouw publiek voor online events is een stuk korter dan voor live events. Overweeg om bij je online event vier webcasts van een half uur te maken in plaats van één show van twee uur. Gebruik een herkenbare set, inclusief logo. Krachtige inhoud geeft je ook weer bruikbare content om te delen op je website en social media, dus dat heeft ook effect op termijn.

Maak gebruik van successen uit het verleden

Kijk terug op de successen van de afgelopen jaren: wat is content die nu bij uitstek geschikt zou zijn voor jouw online event? Kijk naar wat van waarde is of kan zijn en integreer het in je online event. Maar bedenk ook welke gebeurtenissen van nu belang kunnen hebben in de toekomst, en maak nu alvast video-opnamen voor toekomstig gebruik. Your first baby-steps!