Vakbeurzen en congressen kennen we wel, maar vakfestivals? Daarvoor moeten we naar de VS kijken, al kunnen onze oosterburen ook hun vak vieren. Kijk maar eens naar Online Marketing Rockstars.

Recent kreeg ik via Linkedin een uitnodiging voor het OMR Festival. Niet van een bekende, de organisator heeft waarschijnlijk een adreslijst gekocht. Nieuwsgierig klikte ik toch even door naar de site van dit event. OMR staat voor Online Marketing Rockstars, een vakfestival op 7 en 8 mei in Hamburg.

Wat me meteen opviel is dat ze vorig jaar een slordige 50.000 deelnemers hadden. Dat is een volle Kuip in Rotterdam, bijna net zo groot als Lowlands of Pinkpop. Wow! Van een totaal andere orde dan een groot congres. Hoe organiseer je zoiets? Meerdere podia tegelijk en vast veel grote schermen. Catering alsof het een kermis is. Welke accommodatie is groot genoeg, en waar slaapt zo’n leger aan deelnemers eigenlijk?

Wie benieuwd is en als (zelfstandig) event professional eens ervaring wil opdoen, kan zich aanmelden voor een tijdelijke job op het festival. Een betaalde job waar je in korte tijd veel kan leren. De ervaringen met zo’n groot event is prima toepasbaar op kleinere happenings; andersom is lastiger. En het staat goed op je track-record.

Vakfestivals

Dit soort grote internationale vakfestivals vind je vooral in de stratosfeer van nieuw technologie. In Nederland kennen we The Next Web, een tweedaags festival in Amsterdam dat afgelopen zomer ruim 15.000 bezoekers per dag registreerde. Een beurs als de Webwinkelvakdagen telt bijna 13.000 deelnemers, maar daar krijg ik niet echt een festivalgevoel bij. Jij wel? Dan is Cloudfest (7000 bezoekers) in Duitsland meer rock & roll.

Wat mij nou intrigeert: zou zo’n aanpak nou ook werken in banking, voor het onderwijs, de gezondheidszorg of in de sustainability? Volgens mij vergt het een branche met veel ondernemerschap en grote leerbehoefte. Dus wel gezondheidszorg maar geen accountancy. Er is een industrie voor nodig met grotere sponsors. Je moet bovendien klein durven beginnen op een locatie die opschaling naar een heus vakfestival mogelijk maakt.

Waarom heeft Europa geen Las Vegas of Atlantic City?