Eind mei vond in Amsterdam The Next Web Conference plaats in een glorieuze geek-kermis rond de Westergasfabriek. Op TNW2018 werd niet alleen over technologie en business gepraat, maar ook over maatschappij, cultuur en life hacking. Omdat dit tweedaagse festival al jaren een platform biedt aan onafhankelijke denkers, trekt het event een groeied scala internationale bezoekers en sponsors aan: dit jaar elke dag een slordige 15.000 deelnemers. Als professionale event-watcher denk ik: wow Boris, what is next?

Even een paar highlights voor andere event-spotters: de bijeenkomst telde maar liefst 19 content-tracks oftewel interesse-sporen. Daarnaast vonden er talloze workshops en round-tables plaats met gezaghebbende sprekers. Een aantal had het privilege op te kunnen treden in de voormalige gashouder met 360′ screens rondom. De video-verslagen vind je hier op Youtube.

Social Media Multipliers

Linkedin (267K followers)
Facebook (1M followers)
Youtube (29K subscribers)
Twitter (1,9M followers)
Twitter (11K followers conf)
Instagram (84K followers)

Er was bovendien een beurs waar startups zichzelf presenteerden tussen stands van sponsors en supliers. Een ware jaarmarkt: wandel maar eens over de plattegrond. Voor de lunch en kleine trek waren naast de restaurants op het terrein ook nog eens twintig foodtrucks beschikbaar. Een wandelbaar buffet! De avonden werden gevuld met after-parties, drinks en gesponsorde boottochtjes door de grachten. Belangrijk bij dat geheel: de sponsors met hun KPI’s (key performance indicators) liften mee in een beleveniswereld die voor bezoekers is opgezet. Niet andersom.

“Stop planning, start dreaming…”

Dit spraakmakend event is niet van de ene op de andere dag ontstaan: de organisatoren zijn jaren geleden gestart met de intentie om van The Next Web een leidend blog- en event-platform voor geeks te maken. Woordvoerder is Boris Veldhuijzen van Zanten die door zijn team plagend de posterboy van The Next Web genoemd wordt. Zijn verhaal is echter interessant voor smart event marketers, want hij wijst op het belang van spontaniteit en drive.

Even kort de voorgeschiedenis: Boris bouwde al mee aan the first web toen hij samen met een stel andere Haagse kwajongens (ZEP) het bedrijfje V3 oprichtte, dat een deal sloot met de autoriteiten van het eiland Tobago om het landcodedomein To te verkopen in combinaties als Go.To. Met zulke slimmigheidjes kon je in de jaren negentig nog goed geld verdienen. Boris en kornuiten streken in het jaar 1999 maar liefst 21 miljoen op voor hun bedrijf. In guldens. En dat werd speelgeld voor nieuwe avonturen.

In 2001 richtte Veldhuijzen van Zanten vervolgens The Next Web op als blog-publisher, incubator en event-organizer. Zeventien jaar later kunnen we net doen alsof daar een enorm doordachte visie en strategie achter zat, maar Boris vertelt zelf dat het al die jaren meer een kwestie van doorfietsen was: vallen en weer opstaan voordat de vaart erin zat. Zijn blog is nu wereldwijd gezaghebbend. De incubator draait als een tierelier op de achtergrond. En het jaarlijkse event is een vrolijk kermisfeest voor techneuten en web-belangstellenden. Niet alleen in Amsterdam, maar inmiddels ook in New York en Sao Paulo.

Startups zijn eeuwige beginners

Luister naar Boris’ eigen woorden, want die zijn leerzaam voor startups en zeker event-startups. In de opvatting van deze serial entrepreneur zijn blogs en events onderdeel van een groter arsenaal, waarbij alle onderdelen op zich niet zoveel opbrengen maar het totaal wel coherent en winstgevend is. Dus ook die online academie en de webinars en de t-shirts (merchandise) en de community.

Meneer Veldhuijzen van Zanten oogt als een bankier in zijn fancy gentleman’s look, maar Boris is in werkelijkheid een college dropout die via de circusschool en de kunstacademie in het ondernemen beland is. Zijn team draagt geen shirts met CREW erop, maar in plaats daarvan amateur. We zijn allemaal eeuwige beginners, ook Boris. He is one of us! Eén van zijn favoriete quotes is van Winston Churchill: “success is going from failure to failure without lack of enthusiasm…” Dat klinkt bekend. Is precies wat we met SEM ook doen.