Stadsstranden zijn een internationaal verschijnsel. Begonnen als een hippiegrapje hebben urban beaches zich ontwikkeld tot ware attracties verzorgd door wijkmanagers, toerisme-promotors of horeca-ondernemers. Met wat zand en een paar strandstoelen is al snel een oase te creëren in de doorgaans zo gehaaste omgeving van de stad. Liefst aan de oever van een bestaande rivier of kanaal.

Zo verzorgt de stad Parijs al meer dan vijftien jaar elke zomer het evenement Paris Plages aan zijn kades langs de Seine. In het basin van het kanaal La Villette worden zelfs enkele zwembaden verzonken om verhitte citoyens een frisse duik te bieden. Hamburg kent al jaren zijn stadseiland Strand Pauli. Shanghai had lang een Sunny beach (huidige status onduidelijk). En in Londen vinden we een dakstrand op Roundhouse, waar onder andere strandhuisjes verhuurd worden aan VIPS. Ideetje voor parkeergarages?

Wat verklaart nou het succes van al die oases? Strand is om te beginnen een sentiment. Een dagje naar zee is een uitstapje. Daar hoort comfortabele kleding bij en een lekker hapje. Dus als we ook in onze binnenlanden ineens een strand binnen bereik krijgen, is de associatie snel gelegd. Daar gaan we chillen! En dat kan inmiddels elke zomer in vrijwel elke stad.

Als smart event marketer boek je nu alvast je strand-event-tent voor de komende zomer. Of gebruik je een zonnige herfstdag om je te oriënteren. Harderwijk en Amersfoort zijn nog open.

Alkmaar
Almere
Amersfoort
Amstelveen
Amsterdam
Apeldoorn
Arnhem 

Best
Breda Belcrum
Breda Breepark
Den Bosch
Deventer
Doetinchem
Eindhoven
Gouda
Haarlem
Harderwijk

Hoorn
Leiden
Maastricht

Nijmegen
Rotterdam 

Tilburg 
Utrecht
Vught 
Zwolle